Op 29 april 2024 was Log!Ville in Niel de place to be voor ondernemers en logistieke professionals. Die dag vond immers de exclusieve avant-première plaats van de Thema Tour ‘Smart Vehicles’. De aanwezige deelnemers maakten kennis met inspirerende cases van slim en duurzaam goederenvervoer. Ook kwamen enkele experts over dit thema aan het woord.
Nam je al deel aan een logistieke innovatietour binnen Log!Ville? Zeker doen, want tijdens deze unieke rondleidingen gidsen Innovatie Ambassadeurs van het Nielse innovatiecentrum je doorheen de logistieke toekomst in onze regio, met aandacht voor baanbrekende technologieën op het vlak van duurzaamheid, connectiviteit, digitalisering en circulariteit.
Van 29 april tot en met 27 juni 2024 kan je in Log!Ville terecht voor de nieuwe Thema Tour ‘Smart Vehicles’. Welke innovaties zullen de komende jaren het wegtransport ingrijpend transformeren? Hoe kan slim vervoer een oplossing zijn voor een nijpend tekort aan chauffeurs? En met welke concrete projecten dragen Vlaamse en buitenlandse marktspelers hun steentje bij? Je hoort het tijdens de Thema Tour.
Autonoom rijden, veiligheids- en meetsensoren, telematicahardware, batterij-elektrische stille leveringen, apps voor zuinig rijgedrag … Anno 2024 wordt hard gewerkt aan mogelijkheden om vrachtwagens en bestelwagens toekomstbestendig te maken. Het event in Log!Ville startte met enkele compacte keynotepresentaties. Sven Vlassenroot, Domain Lead Connected Cooperative & Automated Mobility (CCAM) bij imec, schetste hoe digitale innovatie een succesfactor wordt voor wegtransporteurs en hun adviseurs. Op basis van de vele uitdagingen in de sector – van volatiele brandstofprijzen over verstoorde toeleveringsketens tot strengere (duurzaamheids)wetgeving – presenteerde hij enkele inspirerende projecten. Zo zet Waste-to-Wheels in op het omzetten van stadsafval naar waterstof, en tovert het Duitse E-Highway-project klassieke trucks om tot elektrisch aangedreven trolleybussen. Het CCAM-project (Connected Cooperative and Autonomous Mobility) ten slotte, creëert een setting om vrachtvoertuigen met elkaar te doen communiceren en samen te werken.
Domien Stubbe en Sven Geysels, allebei projectleider bij VIL, lichtten toe hoe autonome voertuigen momenteel getest worden in stadslogistiek, en hoe duurzaam vrachtvervoer aan een stevige opmars bezig is.
Tijdens de zomer van 2022 experimenteerde de stad Mechelen in de industriezone Mechelen-Noord met een zelfrijdende shuttle op de openbare weg. Onder de projectnaam ULaaDS (Urban Logistics as an on-Demand Service) combineerden de onderzoekers het vervoer van personen en pakjes.
Dit Europese project in samenwerking met onder andere bpost en Easymile, past in de missie van Mechelen om tegen 2030 alle leveringen zero-emissie te laten verlopen. De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken wil in Vlaanderen extra testprojecten uitrollen om deze innovatieve transportvorm te faciliteren.
De opmars van duurzaam vrachtvervoer is niet meer te stuiten. Onder impuls van het Parijse klimaatakkoord (2015) en de Europese Green Deal moet de CO2-uitstoot van zwaar vervoer in de EU met 45% dalen tegen 2030, en met 90% tegen 2040. Deze targets zetten de deur wagenwijd open voor batterij-elektrische (vracht)voertuigen, van regionaal vervoer tot ‘last mile delivery’ in stadsomgevingen. Met innovatieve projecten zoals zonnepanelen op opleggers of batterij-optimalisatie – met een energiedensiteit die de voorbije tien jaar met 80% is gestegen – zijn de vooruitzichten veelbelovend.
In samenwerking met de VUB ontwikkelde VIL de TCO-tool Logibat die inzicht geeft in de Total Cost of Ownership van een batterij-elektrische vrachtwagen ten opzichte van een dieselvoertuig.
Aansluitend op de keynotes kregen de partners van deze Thema Tour de kans om hun duurzaam project kort te demonstreren. Tijdens een rondleiding in het Log!Ville-gebouw stonden enkele knappe projecten in de kijker, zoals de Efficiency Champion XG van DAF Trucks, de allerlaatste e-cargobike en elektrische bestelwagen van DHL, de geautomatiseerde bandenmonitoring en -analyse van Goodyear en de rijgedragcoach-app van NEXTdriver.