Bij Heineken heeft veiligheid altijd een prominente plek op de agenda. “Het is een basisvoorwaarde voor al onze activiteiten en draagt eraan bij dat mensen graag voor ons willen werken. Wij onderkennen dat salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden essentieel zijn, maar fysieke en mentale veiligheid zijn eveneens belangrijk”, vertelt Chris Barneveld die bij de bierbrouwerij werkzaam is als OpCo Safety Manager HNS en SHE Manager op de locatie ’s-Hertogenbosch. In het kader van de veiligheid zijn ze een traject gestart om het personen- en heftruckverkeer optimaal te scheiden. Daarbij kozen ze bewust voor de kunststof aanrijdbescherming van A-SAFE. We vroegen Barneveld naar hun ervaringen.
“We constateerden dat er wereldwijd nog steeds veel ongevallen met heftrucks plaatsvinden. In allerlei sectoren, niet alleen in de onze. Omdat de gezondheidsschade van een dergelijk incident vaak groot is, hebben we onszelf mondiaal de opdracht gegeven om op onze locaties het voetgangersverkeer zo goed mogelijk te beschermen tegen de heftrucks. We zijn gestart met een verdiepende RI&E om de risicogebieden in kaart te brengen. Vervolgens hebben we gekeken of hier alternatieven inzetbaar zijn. Waar dit niet mogelijk bleek, wilden we een fysieke scheiding realiseren en daarom klopten we bij A-SAFE aan. Voor ons een bekende partij, maar ik denk dat de hele logistieke wereld hun goed geteste barriers wel kent.”
Wie een kijkje op de website van A-SAFE neemt, ziet inderdaad dat er tal van onderzoeken en testprogramma’s aan hun producten ten grondslag liggen. A-SAFE past haar eigen drielaagse Memaplex™-kunststof toe, ontwikkeld door polymeerwetenschappers. Dit materiaal is extreem sterk en heeft een ingebouwd geheugen waardoor de aanrijdbeveiliging meeveert en zich herstelt, zelfs na meerdere aanrijdingen. “De kwaliteit en het gegeven dat de aanrijdbeveiliging na een botsing niet vervangen hoeft te worden, is voor ons belangrijk. Samen met A-SAFE hebben we een plan gemaakt en zijn de barriers geplaatst. Echter, dan ben je er nog niet! De tekentafel blijkt toch vaak weer anders dan de praktijk.”
En daarmee komt Barneveld meteen met goed advies voor bedrijven die ook met aanrijdbeveiliging aan de slag willen gaan. “Pas als de barriers daadwerkelijk geplaatst worden, ervaren de medewerkers in hoeverre deze afscheidingen hen eventueel afremmen bij hun werkzaamheden. Door naar hen te luisteren en soms ook het plan tussentijds bij te stellen, kom je uiteindelijk tot de meest optimale oplossingen. Het eindresultaat is voor ons heilig. Veiligheid op en in een bedrijf staat of valt immers met de mensen. Zij moeten het nut van de maatregelen inzien, maar ook hun werkzaamheden op een prettige en veilige manier kunnen uitvoeren. Dus het is belangrijk dat je de collega’s erbij betrekt, geduld hebt en de tijd voor zo’n project neemt, maar altijd het einddoel voor ogen houdt; verbeterde veiligheid voor onze mensen.”
Dat brengt Barneveld op een ander aandachtspunt: “Kies een flexibel bedrijf met monteurs die weten hoe het werkt. Wij hebben dus al regelmatig de plannen bijgesteld en voor A-SAFE is dat geen enkel probleem. Maar wat ook heel belangrijk bleek, is de wijze waarop hun monteurs met onze mensen op de vloer omgaan. Als de montageploeg de barriers plaatst, worden ze natuurlijk het hemd van het lijf gevraagd: wat doe jij hier, waar is dit voor, waarom doe jij dat, enzovoorts. De monteurs van A-SAFE gaan daar fantastisch mee om. Met een duidelijke uitleg en veel geduld staan ze de medewerkers te woord. Er ontstaat daardoor ook nog eens een hele leuke dynamiek”, lacht Barneveld.
Neem dan rechtstreeks contact op met A-SAFE.