The platform for internal & external logistics, supply chain and automation
De sleutel tot succes: 3 lessen uit supply chain verstoringen

De sleutel tot succes: 3 lessen uit supply chain verstoringen

De afgelopen maanden hebben we een reeks wereldwijde verstoringen in de supply chains meegemaakt, van de Amerikaanse orkanen tot de aanvallen van Houthi-rebellen op de Rode Zee. Deze gebeurtenissen benadrukken de kwetsbaarheid van moderne supply chains in een steeds meer geglobaliseerde wereld. Leveranciers bevinden zich vaak verder weg, waardoor de kans op verstoringen toeneemt.  
 
Deze uitdagingen bieden ook nieuwe kansen: het is een goed moment om risicomanagement te heroverwegen en strategieën te ontwikkelen die de veerkracht van onze supply chains vergroten. Bart de Muynck, strategisch adviseur bij project44, geeft drie belangrijke adviezen voor bedrijven.

1. Tijd voor actie: focus op bewegende voorraad

In het verleden draaide visibility in de supply chain vooral over het weten waar goederen zich bevonden en wanneer ze zouden aankomen. Deze aanpak vereiste vaak veel rekenwerk om de impact van verstoringen te berekenen, waarbij je handmatig verschillende schepen aan zendingen en orders moest koppelen. Als je noodplan is gebaseerd op berekeningen waar je weinig vertrouwen in hebt, leidt dat waarschijnlijk tot kostbare fouten. 

De verschuiving naar visibility van ‘inventory in motion’ markeert zowel een verandering in denken als in technologie, waarmee bedrijven supply chain-activiteiten beter kunnen begrijpen. Het draait om het integreren van al je voorraden wereldwijd, zodat je snel kunt bepalen hoe verstoringen je voorraad beïnvloeden en waar herverdeling nodig is. 

Om het belang van ‘inventory in motion’ duidelijk te maken kunnen we kijken naar het voorbeeld van een autobedrijf dat onderdelen verzendt via het Suezkanaal. Door Houthi-aanvallen in de Rode Zee moet het bedrijf nu omvaren via Kaap de Goede Hoop. Met alleen basisinformatie weten ze dat de zending vertraagd is, maar ze kunnen de impact op hun voorraad niet inschatten, waardoor ze dure luchtvracht kiezen. 

Met geavanceerde voorraad-inzichtsystemen kunnen ze echter precies zien welke voorraad in gevaar is en waar tekorten dreigen. Hierdoor kan de voorraad herverdeeld worden en dure luchtvracht vermeden of verminderd worden, afhankelijk van de voorraadniveaus en locaties. 

2. De kracht van snel handelen  

Bij een verstoring moeten bedrijven direct in actie komen. Een week wachten met het analyseren van de impact en het opstellen van een plan is geen optie. Directe toegang tot real-time data en inzichten is cruciaal om binnen de eerste 24 uur—of zelfs sneller—een eerste reactie te formuleren. In het heetst van de strijd is communiceren met vervoerders uitdagend, omdat zij ook druk zijn met de gevolgen. Daarom is het belangrijk om van tevoren een goede samenwerking met alle betrokken partijen te creëren en ervoor te zorgen dat je als verlader of eigenaar van de lading real-time updates ontvangt van de vervoerders. Supply chains werken als een domino-effect, dus hoe sneller je kunt ingrijpen, hoe groter de kans dat je verdere problemen kunt voorkomen.  

In de nasleep van de instorting van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore gebruikten verschillende vervoerders de “force majeure”-clausule. Dat betekende dat als een schip naar de haven van New York moest omvaren, de klant zelf verantwoordelijk was voor het vervoer van daar naar de oorspronkelijke bestemming, Maryland. Dit kan flink in de papieren lopen, met stijgende spotprijzen en onverwachte kosten voor containers die in havens blijven staan. Met de juiste gegevens en real-time visibility kunnen verladers snel handelen, zoals het vastzetten van goede spotprijzen, vracht regelen via normale routes of expediteurs, en vertragingen aan klanten doorgeven, ongeacht hoe de vervoerder reageert.  

3. Flexibel binnen de lijnen: de nieuwe route naar succes

Supply chains hebben veel ingebouwde veiligheidsmechanismen. Er is altijd wel een manier om iets van punt A naar punt B te krijgen, maar er zijn maar een paar opties om dat op een kosteneffectieve manier te doen. In de afgelopen jaren werden we geconfronteerd met verschillende verstoringen waarbij twee van de meest efficiënte aanvoerkanalen – het Panamakanaal en het Suezkanaal – tegelijkertijd werden beperkt. Alternatieve routes brengen kosten met zich mee en bedrijven hebben maar een beperkt budget om deze kosten te compenseren voordat de extra kosten moeten worden doorberekend aan de consument. 

Met de toenemende onzekerheid in de wereldhandel en onze economie moeten de betrokkenen in de supply chains vaker en eerder aan scenarioplanning doen. Als plan A en plan B niet werken, is het belangrijk om tijd te investeren in het opstellen van een plan C en je voor te bereiden op de kosten van het gebruik van je laatste redmiddel. 

De wereldwijde ontwrichting door de COVID-19 pandemie was een wake-up call voor supply chain professionals. Sinds de pandemie, hebben we grote investeringen gezien in supply chain-operaties en meetbare verbeteringen op het gebied van veerkracht. Door gedwongen oefening zijn we beter geworden in het navigeren door de kwetsbaarheid van supply chains. Met behulp van de juiste hulpmiddelen en technologie kunnen supply chain-teams op hoge snelheid schakelen wanneer er zich een crisis voordoet.

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten