De oude situatie was frustrerend, maar vooral tijdrovend, foutgevoelig en duur. Opdrachtgevers verstuurden hun bestanden namelijk met elk hun eigen format. En waar de één de ISO-indeling 0031 voor Nederland gebruikte, hanteerde de ander “Ned” of “NL”. Gevolg was dat men veel koppelingen moest bouwen wat erg kostbaar is. Het vormde in 2018 de reden voor het oprichten van DALTI de branchevereniging voor ICT-leveranciers in de transport en logistiek. Ambtelijk secretaris en voormalig voorzitter René Knapen: “We zijn gestart door met een aantal ICT-leveranciers te praten over de standaardisatie van onder meer de berichtuitwisseling over opdrachten.”
Door onvoldoende kennisdeling tussen ICT-leveranciers werd keer op keer hetzelfde wiel uitgevonden voor veelvoorkomende integraties. Knapen vervolgt: “Ons eerste doel was een standaard te ontwikkelen en dat hebben we samen met de Stichting Uniforme Transport Code, de overheid en andere organisaties gedaan. Het tweede doel was dat onze leden en de vervoerders deze standaard ook daadwerkelijk gingen toepassen. En dat is redelijk gelukt.”
Het Open Trip Model (OTM) maakt dataconversie overbodig. “Dit is een gratis (open source) en gebruiksvriendelijk datamodel waarmee je realtime logistieke data uitwisselt. Het maakt de communicatie tussen verschillende soorten systemen mogelijk zonder ingewikkelde koppelingen of vertalingen. Zo kunnen verladers en vervoerders onder meer beschikken over realtime informatie van gemeenten en wegbeheerders en krijgen verkeerscentrales beter inzicht in de logistieke bewegingen.”
“We hebben ons tevens ingezet om de overheid mee te krijgen. Immers, boordcomputers gebruiken data van het NDW en vervoerders moeten elk maand een opgaaf doen bij het CBS. Wij hebben ervoor gezorgd dat de NDW-data ook in OTM-formaat worden aangeleverd en datzelfde geldt voor de koppeling die we hebben met het CBS. We zetten ons er nu voor in dat OTM de grens oversteekt. Zo praten we momenteel met de grote, Duitse organisatie Open Logistics Foundation.”
Op de vraag waarom DALTI relatief snel succes geboekt heeft, antwoordt Knapen: “Onze ervaring is dat wanneer het over efficiency van data gaat, de uitvoerende diensten best voortvarend te werk gaan. Dat is natuurlijk heel prettig. En de tweede reden van het succes is de samenwerking tussen de ICT-leveranciers en onze leden die het OTM hebben geïmplementeerd.”
Dan komt toch automatisch de vraag op waarom deze ontwikkeling niet eerder in gang is gezet. “Dat heeft zowel een technologische als moverende reden. Vroeger waren niet alle systemen ‘open’, waardoor het technologisch niet mogelijk was. Daarnaast was er te weinig motivatie bij de ICT-leveranciers. Zij wilden, en dat is begrijpelijk, hun eigen markt beschermen. Maar tegenwoordig hebben zij zoveel werk dat ook zij baat hebben bij efficiency. Bovendien zijn vervoerders en verladers minder bang om data te delen.”
Over kennisdeling gesproken, heeft Knapen advies voor de sector? “Er gaat de komende tijd veel wetgeving veranderen, iets waarover wij volop communiceren. Daarnaast zitten we in de doordenderende trein van de AI-ontwikkelingen. Op dat vlak zien we nog veel koudwatervrees. De sector is van oudsher uitvoeringsgericht en behoudend waar het noviteiten en innovaties betreft. Wij vinden echter dat nieuwe ontwikkelingen een wezenlijk onderdeel van je werkzaamheden moet vormen. Helaas constateren we dat er nog te weinig aandacht en investeringsbereidheid is.”
Belangenbehartiging staat hoog op de agenda van de vereniging. “In plaats dat onze leden individueel met partijen praten, doet onze werkgroep Standaardisatie dat nu collectief.” Ook zet de vereniging zich volop in om kennis te delen. Onder andere door middel van workshops, thema- en netwerkbijeenkomsten.