Lokale besturen hebben duurzaamheid en milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel staan. Zo ook de stad Kortrijk. In de zoektocht naar een omgevingsveilige oplossing voor de opslag van vaten en tonnen kiezen de Kortrijkse stadsdiensten voor de oplossingen van Plastibac. Samen stippelden ze een plan uit om hiervoor retentiebakken in te zetten.
Retentiebakken en platformen worden ingezet voor de opslag en het transport van milieuschadelijke vloeistoffen zoals olie, chemicaliën of oplosmiddelen. Zo kunnen lekken en gemorste vloeistoffen veilig worden opgevangen. De retentiepaletten zijn vervaardigd in recycled, chemisch resistent PE. De platformen zijn verder aan te vullen met bijhorende oprijelementen om vaten en tonnen met een transportonderstel te kunnen verplaatsen. De opgevangen vloeistoffen kunnen zo op een veilige manier op de juiste wijze gerecycled worden.
De keuze voor retentiebakken biedt enkele zeer concrete voordelen. Dergelijke oplossingen zijn van belang om te voldoen aan de wetgeving en regelgeving omtrent de opslag en het transport van milieuschadelijke stoffen. Ze dienen niet enkel om het milieu te beschermen, maar zorgen er ook voor dat medewerkers in een veilige werkomgeving werken. Lekbakken en platformen zorgen er bovendien voor dat de (beton)vloer niet wordt aangetast door de chemische stoffen, waardoor de levensduur van deze oppervlakken verlengd wordt.
Het project in Kortrijk moest aan enkele duidelijke specificaties voldoen. Stad Kortrijk wilde een specifieke oppervlakte volledig uitrusten voor de stockage van chemische vloeistoffen. Door de modulaire platformen van 1600×800 mm. en 1600×1600 mm. te combineren kon het team van Plastibac een schets uittekenen die ervoor zorgde dat de volledige oppervlakte van 20m² werd uitgerust als lekplatform. De kleine platformen hebben een statische draaglast van 1000 kg. en een opslagcapaciteit van 100 liter. Bij de grote platformen is dat dubbel zoveel.
Tussen de platformen en op de hoekpunten werden overliggende profielen voorzien, zodat mogelijks lekkende vloeistof altijd in de retentiebak wordt opgevangen en niet tussen de naden van de platformen kan ontsnappen. Op die manier zijn medewerkers, milieu én infrastructuur maximaal beschermd en kan de stad Kortrijk haar ecologische ambities waar maken.