Bobcat ziet het als zijn missie om zijn klanten in staat te stellen al hun werkzaamheden snel en efficiënt uit te voeren; ook in de logistiek en material handling. Daarom biedt Bobcat niet alleen een uitgebreid programma aanbouwdelen aan, maar ook een serie machines, die eigenlijk al vanaf het begin bedoeld waren als werktuigdragers. Het machinevermogen, de koppelsystemen, de hydrauliek en het Attachment Control Device (ACD) zijn allemaal ontwikkeld om aanbouwdelen snel te wisselen en met één machine een uitgebreid aantal werkzaamheden uit te voeren.
“Voor een warehouse ligt het voor de hand om gespecialiseerde machines zoals heftrucks, stapelaars en pallettrucks te gebruiken, omdat die machines de hele dag hetzelfde werk doen. We hebben die machines door de overname van Doosan Industrial Vehicle een paar jaar geleden aan ons portfolio toegevoegd”, zegt Katinka Kincses, programmamanager Attachments bij Bobcat. “Maar in andere bedrijven, waar logistieke werkzaamheden of material handling slechts een deel van de activiteiten is, blijkt de aanschaf van een multifunctionele toolcarrier een aantrekkelijker investering. Je kunt daarmee namelijk meer werkzaamheden en projecten uitvoeren en het hele jaar doorwerken, zodat je de machine intensiever gebruikt. Vaak zien we dat een nieuwe klant een machine met drie of vier aanbouwdelen koopt en daar gaandeweg nog eens drie of vier aanbouwdelen aan toevoegt, zodat hij dan met één machine bijna alle werkzaamheden kan uitvoeren.”
“In feite zijn al onze machines ontwikkeld als toolcarriers”, verduidelijkt Kincses, “maar het is wel belangrijk om de juiste machine te kiezen. Je moet rekening houden met de werkzaamheden, de omgeving, de ondergrond, de wendbaarheid, de robuustheid, het vermogen, de rijsnelheid, de hefhoogte en het bereik. Onze dealers kunnen gebruikers bij die keuze adviseren.”
Bobcat levert een uitgebreid programma aanbouwdelen, waarmee bedrijven in principe alle voorkomende werkzaamheden in de bouw, de groenvoorziening, de bosbouw, de landbouw, sloop, recycling en material handling kunnen uitvoeren. Het totale programma bestaat uit meer dan 120 aanbouwdelen, waarvan de meeste op elke Bobcat-machine gebruikt kunnen worden. Veel aanbouwdelen zoals palletvorken, bakken, grijpers en klemmen zijn algemeen inzetbaar voor logistiek en material handling, maar er zijn ook specialistische aanbouwdelen voor andere werkzaamheden: rolbezems, hogedrukreinigers, harken, klepelmaaiers, doserbladen, werkplatforms en zelfs sneeuwruimers.
Bobcat heeft in zijn machines veel functionaliteit geïntegreerd voor de aansluiting en bediening van de aanbouwdelen. Het Bobtach-systeem voor de koppeling van aanbouwdelen is inmiddels standaard in de markt en sinds 2000 is ook het Power Bobtach-systeem beschikbaar. Daarmee kan de chauffeur niet-hydraulische aanbouwdelen (af)koppelen zonder de cabine te verlaten. Een andere, handige functie is het snelheidsmanagementsysteem, waarmee de rijsnelheid los van de aandrijving van het aanbouwdeel aangepast kan worden, waardoor een hogere productiviteit mogelijk is.
Het Attachment Control Device (ACD) is in het attachment ingebouwd. Het is een CANbus-systeem, dat de communicatie tussen de machine en het aanbouwdeel regelt. Dankzij ACD herkent de machine het aanbouwdeel en past automatisch de settings van onder meer de joystickbediening en de hydrauliek aan. Op het display in de machine kan de chauffeur de settings aanpassen en krijgt hij een overzicht van de bedrijfsuren, de prestaties en de status van het aanbouwdeel. Als een bestuurder een remote control op een machine gebruikt zijn daarop ook automatisch alle functies voor de besturing van het aanbouwdeel beschikbaar.
Kincses raadt haar klanten aan om voor een Bobcat-machine Bobcat-aanbouwdelen te gebruiken. “Onze machines en onze aanbouwdelen zijn optimaal op elkaar afgestemd en getest. Gebruik je een Bobcat-aanbouwdeel, dan weet je zeker dat de software van het aanbouwdeel up-to-date is; dat de hydrauliek krachtig genoeg is; dat alle functies optimaal werken en met behulp van de joysticks en knoppen in de cabine eenvoudig bediend kunnen worden. Als er technische problemen zijn, lost Bobcat ze op en zit je niet tussen twee leveranciers die voor de garantie met de vinger naar elkaar wijzen.”
Als productmanager Attachments is Katinka Kincses verantwoordelijk voor de productontwikkeling, marketing, aanvullende services en trainingen. “Ik beschouw mijn afdeling als de stem van de klant. Wij brengen zijn wensen in kaart en doen veldonderzoek om nieuwe aanbouwdelen en nieuwe functies te ontwikkelen. We zien bijvoorbeeld dat werklocaties steeds kleiner worden en dat de vraag naar compacte machines en compacte aanbouwdelen steeds groter wordt. Daarnaast wordt gebruiksgemak steeds belangrijker. Veel bedrijven worstelen met een tekort aan personeel, waardoor je alternatieven moet bieden voor menselijke arbeid. Ook jonge, onervaren medewerkers moeten in staat zijn om machines en aanbouwdelen zonder uitgebreide trainingen te bedienen. Daarom besteden wij veel aandacht aan automatische koppelsystemen, eenvoudige bediening en sensortechnologie, waarmee machines werk zelfstandig kunnen uitvoeren en de veiligheid op de werkplek verbeterd wordt.”