De nieuwe Europese PPWR-regelgeving stelt bedrijven voor grote uitdagingen op vlak van verpakkingen. De Europese start-up return2sender ontwikkelt met steun van VLAIO een herbruikbare palletwikkel die een circulair alternatief biedt voor de traditionele wikkelfolie – één van de knelpunten binnen de nieuwe wetgeving.
De herziening van de EU-verordening voor verpakkingen en verpakkingsafval (PPWR) legt voor het eerst ook druk op tertiaire verpakkingen zoals palletwikkels. Bedrijven worden in toenemende mate geacht herbruikbare oplossingen te implementeren, maar een werkbaar alternatief ontbreekt vaak.
return2sender, een jonge Belgische onderneming, werkt nu aan een circulaire innovatie: een herbruikbare, industriële palletwikkel die werd ontworpen voor logistieke processen met uniforme palletladingen. Het project – genaamd CLiP (Closed-Loop Innovative Pallet wrapping) – werd onlangs geselecteerd voor de Innovatieve Starterssteun van VLAIO. Deze steun brengt return2sender een stap dichterbij in hun missie om logistieke verpakkingen duurzamer, herbruikbaar en circulair te maken.
“Voor veel bedrijven is wikkelfolie een blinde vlek in hun circulaire strategie. Maar net hier biedt hergebruik een haalbare route”, zegt CEO Willem Walravens. “Onze oplossing is ontworpen om te voldoen aan de hergebruikdoelstellingen die binnen de PPWR in voorbereiding zijn én om ladingszekerheid te bieden volgens de EUMOS 40509 normering.”
De herbruikbare wikkel van return2sender mikt op een CO₂-reductie van meer dan 95% ten opzichte van klassieke stretchfolie. Bovendien draagt het systeem bij aan de eliminatie van tonnen plastic afval per jaar in B2B-logistiek. De oplossing omvat naast de fysieke wikkel ook een retoursysteem, herstelservice en optionele tracking. Deze oplossing sluit volledig aan bij de doelstellingen van de European Green Deal, die inzet op een circulaire economie en het drastisch verminderen van de milieu-impact van verpakkingen in Europa.
De start-up werkt samen met Sirris en een netwerk van sociale werkplaatsen en lokale productiepartners om het systeem schaalbaar en betaalbaar te maken.
“return2sender kwam in aanmerking voor de Innovatieve Starterssteun dankzij een sterk onderbouwd projectvoorstel, waarin circulariteit niet als een latere optimalisatie wordt benaderd, maar integraal deel uitmaakt van het ontwerp en het businessmodel. We zijn blij dat
dit project goedgekeurd werd en wensen het team alle succes in de verdere uitrol,” aldus Karl Verhelst, Business Development & Innovation manager bij Sirris.
“Return to sender, address unknown…” – Elvis Presley
Maar onze verpakkingen? Die keren altijd netjes terug. Circulair, zoals het hoort.