De trend naar automatisering en digitalisering in magazijnen is ingezet. Nieuwe technologieën volgen elkaar in sneltempo op. Wat brengen de komende jaren? Welke concepten, technologieën en systemen zijn beschikbaar voor het magazijn van de toekomst? Welke technologieën zijn een investering waard? PICS Belgium bestuurders Simon Popelier (Logflow) en Jan De Kimpe (Logisol Pro) geven vijf belangrijke tips hoe bedrijven de juiste keuzes kunnen maken tijdens zo’n automatisatietraject.
Het gaat de laatste jaren snel in de wereld van magazijnautomatisatie. Nieuwe oplossingen, technologieaanbieders en integratoren schieten als paddenstoelen uit de grond. Denk aan automatische opslagsystemen, mobiele transportsystemen, pickrobots, geautomatiseerde verpakkings- en palletiseeroplossingen, sorteersystemen, operatorgeleidingstechnologieën en IT-besturingssystemen. Hoe beslis je over het juiste type magazijnautomatisering? Je kiest immers niet zomaar een fancy robottechnologie uit een catalogus.
Als je fysieke automatisering in jouw magazijn wil implementeren, moet je eerst een langetermijnvisie creëren. Analyseer in detail de processen die je vandaag hebt en overweeg hoe ze er in de toekomst zullen uitzien. Het begin van een automatiseringsproject is een uitgelezen kans om deze processen grondig te herzien. Zorg voor een duidelijk beeld op mogelijke veranderingen in de toeleveringsketen, productportfolio en klantgerelateerde eisen. Ook de kennis van groeicijfers, seizoenseffecten en pieken in de distributiepatronen is cruciaal. Deze factoren hebben immers een aanzienlijke invloed op het magazijnconcept en de investering. Het is essentieel om eerst een totaalbeeld van het magazijnconcept te krijgen vooraleer je oplossingen selecteert. Zoniet is de kans groot dat een oplossing suboptimaal is.
De creatie van een totaal magazijnconcept is vaak een combinatie van meerdere technologieën en systemen. Niet elke stroom of elk product is geschikt voor volledige automatisering. Denk maar aan ‘ugly’ items die groot, zwaar of grillig van vorm zijn. Die zal je sowieso in een manueel systeem moeten behandelen. Hybride systemen vereisen dus ‘zone-picking’ en mogelijk consolidatie. Een andere trend is de inzet van automatisatie binnen conventionele magazijnen. Hierbij opereren Automated Guided Vehicles (AGV’s) parallel naast magazijnmedewerkers die manueel werken. Bij dergelijke integratie is het belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan veiligheid. Positioneringstechnologie kan helpen, zodat menselijke operatoren steeds voorrang krijgen op AGV’s in geval van conflicten.
Als je denkt aan magazijnautomatisering, komen automatische kraansystemen misschien als eerste in je op. In vergelijking met manuele oplossingen is deze vorm van kraanautomatisatie al jarenlang krachtpatser op het vlak van efficiëntie en ruimtebenutting.
De voorbije jaren hebben verschillende leveranciers van logistieke automatisering zich gericht op oplossingen voor de groeiende e-commercesector. Deze nieuwe automatisatieoplossingen combineren een zwerm van meerdere kleinere robots ten koste van grote kranen.
Het resultaat? Een oplossing die veel beter schaalbaar is: je kan extra robots eenvoudig toevoegen of wegnemen. Zo kan het magazijn snel inspelen op veranderende marktomstandigheden en klanteneisen, terwijl je een redundante oplossing creëert. Door deze flexibele vormen van automatisatie zal er heel waarschijnlijk een shift komen richting ‘robotics as a service’ (RAAS), waarbij robots via leasingcontracten verhuurd worden.
Het aantrekken en behouden van talent in onze magazijnen is een dringende zorg geworden. Het werk is fysiek veeleisend: een orderpicker loopt gemiddeld 15 kilometer per dag en tilt gewichten op verschillende niveaus van rekken. En het is vaak ook repetitief. Dit vereist een blijvende focus op kwaliteitsborging – niet bepaald een recept voor ambitieuze carrière-aspiraties in de diverse arbeidsmarkt van vandaag.
Het is echter niet alleen het gebrek aan aantrekkingskracht dat de sector parten speelt. De integratie van individuen met taalbarrières of de nood aan extra begeleiding maakt werving en training extra complex. Demografische veranderingen en evoluerende talentenpools maken het plaatje nog ingewikkelder.
Automatisatie kan hierbij helpen. Het creëren van een positieve werkomgeving met betere ergonomie en visuele ondersteuning voor de operator zorgt voor betere arbeidsomstandigheden en aantrekkelijke voordelen. Ook opleiding en ontwikkeling zijn cruciaal in deze strijd om talent. Door te investeren in trainingen die werknemers de nodige vaardigheden bijbrengen en hen in staat stellen te groeien, bevorder je als werkgever een cultuur van leren en groei.
Naast het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, energie-efficiënte apparatuur en recyclingprogramma’s om de ecologische voetafdruk te verkleinen, draagt warehousing-automatisatie vooral bij tot minder gebouwoppervlakte. Omdat grond in Europa steeds kostbaarder wordt, moet er zorgvuldig nagedacht worden over efficiënt grondgebruik. De inzet van compacte opslagtechnologie, de constructie van hoogbouwmagazijnen en de ontwikkeling van meerlaagse gebouwen zijn kritieke aspecten. Daarnaast wordt het hergebruik van bestaande bouwlocaties de komende jaren een belangrijk onderwerp.
Bezoek PICS Belgium op Transport & Logistics – Stand 1023B
Gratis seminarie ‘Optimizing future food supply chains’
Op 18 september van 12.30 tot 13.30 uur organiseert PICS Belgium op zijn beursstand op Transport & Logistics het seminarie ‘Optimizing future food supply chains: managing quality and cost using
current technologies’.
Sprekers zijn Jan De Kimpe, Stefan Rusu (Deloitte) en Guido De Block (Ab4B bv). Zij zullen inspirerende inzichten delen over de toekomst van toeleveringsketens in de voedingsector, het gebruik van IoT-gebaseerde technologie in deze branche en een praktijkcase van een koelbox met een IoT track & trace-toepassing.
Iedereen is welkom op dit seminarie. Of passeer op een ander moment eens op de beursstand voor meer info over opleidingen en lidmaatschap van PICS Belgium.