Op initiatief van IVN Natuureducatie en mede mogelijk gemaakt door 26 miljoen euro subsidie van het Nationaal Groeifonds, is een groot programma gestart om bedrijventerreinen te vergroenen. Het streven is dat de komende negen jaar minstens duizend bedrijventerreinen in transitie gaan naar een zogeheten ‘werklandschap van de toekomst’. Het gelijknamige project focust zich daarbij ook sterk op logistiek vastgoed. “Dit betreft vaak grote grijze ‘dozen’ en vergroening gaat deze ‘verdozing’ van het landschap tegen. Maar het helpt de bedrijven zelf ook. Groen vermindert de kans op schade door wateroverlast of hitte en er ontstaat ruimte waar werknemers gelukkiger, productiever en gezonder zijn”, legt Kim van der Leest uit.
Van der Leest werkt als ambassadeur van het programma en vervolgt: “Het maakt jouw bedrijf bovendien aantrekkelijker voor nieuwe werknemers én het kan bijdragen aan een hogere waarde van het bedrijfspand. Kortom, het is een win-winsituatie.” De coalitie Werklandschappen van de Toekomst bestaat uit meer dan dertig partners, waaronder ondernemers, overheden, onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Ook ondernemersorganisatie TLN is aangehaakt. Falco Lievaart, Beleidsadviseur Ruimtelijke Ordening bij TLN: “Wij vinden het belangrijk om met de overheid, politiek en logistieke partners na te denken over een goede ruimtelijke en duurzame inpassing van logistiek vastgoed in het Nederlandse landschap. Daarom zijn wij een samenwerking gestart met de Koninklijke Verenging Hoveniers en Groenvoorzieners om ook echt panden te gaan vergroenen. Daarbij willen we ons niet alleen sterk maken voor ‘buitenvergroening’ maar ook zeker voor inpandige vergroening.”
De coalitie ondersteunt logistieke bedrijven met kennis en een uitgebreide toolbox vol praktische hulpmiddelen, (financiële) instrumenten en concrete tips om direct aan de slag te gaan. De tools helpen onder meer inzichtelijk te maken welke subsidies er beschikbaar zijn, hoe de transitie aan te vliegen en op welke wijze de gewenste doelen behaald kunnen worden. “Immers, het ene bedrijf zal met name een bijdrage willen leveren aan de biodiversiteit, terwijl het andere bedrijf meer wil inzetten op een fijne werkplek. Vergroening wordt nog vaak gezien als een kostenpost in plaats van een investering, omdat niet altijd duidelijk is wat het concreet oplevert. Door kennis te delen en meer onderzoek te doen, willen we de kosten en baten beter in kaart brengen.”
“Daarnaast zien we dat groene innovaties nog onvoldoende bekend zijn. Om deze reden hebben we een online innovatiedatabase gerealiseerd. Hier kan eenieder aan de hand van praktijkvoorbeelden informatie vinden over bestaande innovaties. Van slimme samenwerkingsvormen en een gezonde werkomgeving tot het voorkomen van wateroverlast of hittestress. Je vindt in deze database ook de geleerde lessen, handige documenten en contactpersonen.”
Een prachtig voorbeeld vormt het distributiecentrum ARA XL in Almelo. Met een ecologisch natuurscherm van bijna een kilometer lang en vijftien meter hoog, bevordert het de biodiversiteit. Het scherm is maximaal natuurinclusief: groen uitzicht voor medewerkers, klimaatadaptief en zo biodivers mogelijk, met voedsel en schuilgelegenheden voor verschillende diersoorten. Het scherm is deels tegen het gebouw, deels vrijstaand en zelfs deels boven de laaddocks gepositioneerd.
Elk distributiecentrum moet beschikken over een sprinklertank, een enorme cilinder voor de opslag van bluswater. Een ultieme kans om daar tegelijk een enorm insectenhotel van te maken. Dat is gebeurd bij Hydra Utrecht. Door hier de tank te verpakken met groen, is er een verblijfplaats voor insecten en vogels ontstaan. Zo veranderde de sprinklertank in een affiche van het plan en zorgt voor een vernieuwende natuurinclusieve impact.