Kwetsbare groente en fruit machinaal laten orderpicken? Het kan. Stöcklin Logistik AG ontwikkelde een zeer gevoelige machine, die ook de kleine en vooral kwetsbare orders moeiteloos bij elkaar zoekt en verpakt. Alsof het handmatig verzameld wordt, alleen sneller, efficiënter en makkelijker. Deze unieke noviteit wordt de komende tijd op diverse beurzen gepresenteerd, waaronder de Fruit-Logistica in Berlin en de Logimat in Stuttgart.
De Zwitserse Stöcklin Groep is een internationale aanbieder van intralogistieke oplossingen, met het hoofdkantoor in Laufen, Zwitserland. Ze werken wereldwijd vanuit diverse lokale kantoren, ook in Nederland. Stöcklin ontwerpt, produceert en levert turnkey geautomatiseerde oplossingen aan bedrijven uit diverse branches, om hun interne materiaal- en goederenstroom te optimaliseren.
Damaris Grütter is chief marketing officer en vicepresident van de Stöcklin Groep. Gevraagd naar het bedrijf achter deze innovatieve ontwikkelingen, begint ze enthousiast te vertellen. “Wij ondersteunen en begeleiden onze klanten bij hun duurzame en digitale transformatie van de intralogistiek. Dat doen we door samen te kijken naar hun producten, markt en doelgroepen en daarmee hun kansen.” Ze wijst op hun nieuwste ontwerp: “Onze casepicker doet wat voorheen niet mogelijk leek in distributiecentra van groente en fruit. Je kan producten automatisch en tegelijk heel voorzichtig overpakken, zonder gebruik van tussenopslag. Via trolleys gaan de producten van grote pallets naar maatverpakkingen voor de verschillende winkels. Het mooie is dat ons systeem automatisch op volgorde inpakt: bijvoorbeeld de watermeloenen onderop, dan citroenen en ten slotte de kersen. En: het kan in bestaande gebouwen en constructies worden geïntegreerd. Met deze oplossing werk je niet alleen sneller en nauwkeuriger, het is ook een enorme ontlasting voor je personeel, dat dit soort producten tot nu toe handmatig moest orderpicken.”
De komende maanden staat het team van Stöcklin op diverse beurzen. Grütter lacht: “Het begin van het jaar is altijd enorm hectisch, maar dat maakt het ook zo leuk. We zijn onder andere aanwezig in Zürich, Polen, Berlijn, Parijs en zelfs Amerika.” Op de Logimat in Stuttgart ontmoeten ze veel Nederlandse en Belgische klanten en geïnteresseerden. “Daar kijken we enorm naar uit. De BeNeLux is belangrijk voor ons. Niet voor niets zijn we al meer dan twintig jaar gevestigd in Nederland. We willen dichtbij en betrokken zijn. Daarom zijn we ook dit jaar van 11 tot en met 13 maart 2025 aanwezig op de Logimat, samen met onze Nederlandse collega’s.”
Ze gaat verder: “We willen ervaren waar het om gaat. Onze producten en diensten tot in detail toepassen op de wensen en behoeften van onze klanten. Dat is per branche verschillend. Op een beurs kom je makkelijk en persoonlijk met elkaar in gesprek. Dat is zo belangrijk. Uiteindelijk draait het erom wat we kunnen toevoegen. Van de uitbreiding van bestaande systemen tot aan een compleet nieuw ontworpen intralogistieke oplossing.”
Daarbij besteden ze veel aandacht aan service. “Onze oplossingen zijn toekomstbestendig. We denken al vooraf mee wat er echt nodig is. Ook tijdens en na de installatie blijven we betrokken.” Ze wijst op de Nederlandse markt: “In Nederland wordt volop geïnvesteerd in automatisering en modernisering. Dat betekent niet dat we klakkeloos de bestaande systemen vervangen. Vaak kunnen we deze uitbreiden of verbeteren. We zijn door de jaren heen gespecialiseerd in alle facetten van de interne logistiek. Van complete nieuwbouw tot het verduurzamen van bestaande systemen.”
Want duurzaamheid is geen loos modewoord voor de Stöcklin Groep. Dat zie je in alle details terug. “We leven maar een bepaalde tijd op deze wereld”, benadrukt Grütter. “We vinden het daarom belangrijk om rekening te houden met onze leefomgeving. Vanzelfsprekend door onze installaties en diensten zo energiezuinig mogelijk op te leveren. Daarin denken we graag mee met onze klanten. Maar we gaan een stap verder en willen samen investeren in onze toekomst.”
Vijf jaar geleden verhuisde het hoofdkantoor naar Laufen. “Ons bedrijf was al sinds 1934 op dezelfde locatie gevestigd en daar steeds verder uitgebreid. We moesten kiezen tussen renovatie en nieuwbouw en kozen voor de laatste optie. Het oude pand stond midden in een woonwijk, dus kwam er meer ruimte voor woningen. Wij verhuisden naar een industrieterrein, waar we aan alle kanten konden investeren in een duurzaam kantoor. Denk aan zonnepanelen, batterijen om de energie op het juiste moment in te zetten en verwarming of koeling door middel van een bodemwarmtepomp. Het resultaat is een reductie van 60% in ons energieverbruik. En deze kennis en ervaring delen we ook graag met onze klanten.” Het zit in het DNA, weet Grütter. “We hergebruiken bijvoorbeeld al meer dan twintig jaar de energie die vrijkomt bij het remmen.”
Stöcklin investeert ook in duurzame relaties. Ze hechten belang aan een langdurig en hecht partnerschap, waarbij ze samen met de klant bewust investeren in de toekomst. “Bij interne logistiek is veel energie nodig. We kijken samen waar we kunnen besparen en hoe activiteiten efficiënter kunnen verlopen. Ook werken we waar mogelijk met duurzame materialen. In onze branche wordt veel staal ingezet, een behoorlijk vervuilend product, maar tot nu toe onmisbaar. Daarom gebruiken we zoveel mogelijk groen staal. Dat is grotendeels gerecycled en verwerkt met gebruik van nieuwe energiebronnen.” Ze beseft dat dit voor bedrijven een grotere investering betekent. “Maar op de lange termijn betaalt het zich terug. En het is een investering in je toekomst. We praten over een uitstootvermindering tot 60 procent.”
Momenteel kijkt Stöcklin naar de mogelijkheden van houtbouw binnen de interne logistiek. “Een enorm interessante ontwikkeling”, aldus Grütter. Daarin werken ze samen met diverse vooraanstaande onderzoeksbureaus. “We onderzoeken de mogelijkheden en de voordelen. Hout veroorzaakt onderaan de streep veel minder uitstoot, omdat het ook CO2 opneemt. Het lijkt extra brandbaar, maar wordt in dat geval alleen plaatselijk geraakt. Staal zal onder invloed van extreme hitte ook buiten de brandhaard instorten. Dat zijn allemaal aspecten die we meenemen in onze ontwikkelingen.”
Grütter sluit af: “Zo werken we op allerlei manieren samen met onze klanten. We zien onszelf als partner, meer dan alleen een leverancier, voor innovatieve en op maat gemaakte intralogistieke oplossingen. Zo dragen we bij aan het behoud en de versterking van het concurrentievermogen en de toekomstige levensvatbaarheid van onze klanten en maken we de weg vrij voor duurzaam en verantwoord materiaal- en goederenbeheer.”