Vlakbij de Belgisch-Nederlandse grens, niet ver van Meer, bevindt zich het hypermoderne pand van Fruit Services Collective (FSC). Het bedrijf is opgericht vanuit de expertise van Special Fruit, een pionier in de Europese markt voor eetrijp fruit en groenten. Waar FSC aanvankelijk vooral fruit rijpte voor Special Fruit, bedient het inmiddels een bredere klantenkring in retail en foodservice.
De kernactiviteit van FSC is het leveren van ‘ready-to-eat’ fruit, met avocado’s als voornaamste product. Hiervoor gebruikt het bedrijf de geavanceerde Softripe-technologie. In tegenstelling tot traditionele methodes wordt het rijpingsproces volledig gecontroleerd via sensoren en kunstmatige intelligentie. Dit maakt een uniforme, biologische rijping mogelijk. Het resultaat? Betere kwaliteit, een langere houdbaarheid en een natuurlijk conserveringseffect. De avocado’s worden volgens specifieke kwaliteitscriteria onrijp geoogst en vervolgens stabiel getransporteerd naar FSC, waar het gecontroleerde rijpen plaatsvindt.
FSC is een jonge onderneming die begin 2023 een leeg industriepand betrok. Willem-Jan Kwisthout, Head of FSC, kreeg de opdracht om het bedrijf van de grond af op te bouwen. “De uitdaging was groot: een volledig nieuwe operatie inrichten waarbij de logistieke flow en temperatuurregimes optimaal moesten zijn. Een belangrijk uitgangspunt was het efficiënt benutten van ruimte én energie.”
In de tweede helft van 2023 werden de koelcellen gebouwd volgens een box-in-box concept. Vanaf april 2024 werd gestart met rijpen, in juni gevolgd door de ingebruikname van de verpakkingslijn. In de beginfase werd gerijpt fruit op de vloer van de koelcellen opgeslagen – een tijdelijke oplossing met een capaciteit van circa 80 pallets per cel.
Dankzij zijn ervaring in de fruitsector wist Willem-Jan Kwisthout hoe belangrijk het is om koelruimte optimaal te benutten. FSC onderzocht verschillende opslagsystemen, waaronder enkeldiepe palletstellingen (te veel ruimteverlies), verrijdbare stellingen (beperkte toegankelijkheid), inrijstellingen (minder flexibel) en geautomatiseerde pallet shuttlesystemen (te kostbaar voor het relatief lage palletvolume). Ook doorrolstellingen bleken ongeschikt vanwege het risico van kantelen bij hogere palletstapeling.
De keuze viel uiteindelijk op een innovatief mechanisch pushback-systeem met vlakke trolleys. In plaats van een hellend vlak werken deze systemen met vier trolleys die over elkaar worden geschoven. De trolleys zijn afgedicht om te voldoen aan hygiënische eisen en functioneren als een veilig inschuifsysteem. De bovenste trolley wordt naar achteren geduwd bij plaatsing van een nieuwe pallet, waarna de volgende trolley beschikbaar komt.
Voor de implementatie zocht FSC een ervaren partner. Dexion, gespecialiseerd in magazijninrichting, kreeg uiteindelijk de opdracht. “Wat ons overtuigde, was de betrokkenheid van Dexion. Ze dachten actief mee over oplossingen en de uitvoering”, aldus Kwisthout. Zo werden de palletstops alvast in de vloer van alle koelcellen geplaatst, zodat toekomstige plaatsing van de stellingen sneller en zonder verstoring kon verlopen.
De overstap van vloeropslag naar stellingen vroeg enige aanpassing van de medewerkers. Het correct plaatsen van pallets op hoogte met reachtrucks en het opslaan per rijpingsbatch vergt meer planning dan willekeurige vloeropslag. Ook FSC’s gebruik van drie verschillende pallettypes vereist extra aandacht.
Toch wegen de voordelen ruimschoots op tegen de aanvankelijke leercurve. Dankzij de nieuwe inrichting kunnen nu circa 440 pallets per koelcel worden opgeslagen. Een toename van maar liefst 550 procent ten opzichte van de oorspronkelijke capaciteit!
Een opvallend voorbeeld van slimme samenwerking was het benutten van de volledige celhoogte. Koelers hangen op circa 7 meter hoogte, terwijl de cel bijna 10 meter hoog is. In samenspraak met installateurs en Dexion werd een scharnierend frame ontworpen in de stellingen, dat eenvoudig kan worden weggeklapt voor onderhoud. Alleen de onderliggende pallets hoeven tijdelijk verwijderd te worden.
FSC zal alle vier koelcellen uitrusten met dit systeem. Willem-Jan Kwisthout kijkt met tevredenheid terug: “We hebben een efficiënte, toekomstbestendige oplossing gerealiseerd dankzij een sterke samenwerking met onze partners.” Dirk Geets van Dexion beaamt dit: “Een lege loods biedt unieke kansen. De visie en openheid van het FSC-team maakten dit project bijzonder.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Dexion NV.