Het gebruik van lithium-ion-batterijen is de laatste jaren enorm toegenomen. Deze batterijen kunnen echter uit zichzelf tot ontbranding komen. Naast brand- en explosiegevaar kan er bovendien giftige rook vrijkomen, die in grote hoeveelheden zelfs dodelijk is. Warehouses staan vol artikelen die dergelijke batterijen bevatten. Hoe kan je jouw personeel en bedrijf het beste beschermen en hoe zit het met de regelgeving en verzekeraars?
Wij vroegen het Henk Niewenhuis, directeur van Asecos. Immers, als marktleider in veilige opslagoplossingen voor gevaarlijke stoffen, beschikt het bedrijf over enorm veel expertise. En dankzij hun pioniersgeest zijn ze al tien jaar geleden gaan nadenken over de meest veilige opslag van lithium-ion-energiedragers. Niewenhuis: “De positieve en negatieve pool van deze batterijen worden van elkaar gescheiden door een separator. Zit er een breuk in deze separator, dan kan hij uit zichzelf ontbranden. Als gebruiker kan je echter onmogelijk zien of zo’n breuk aanwezig is, bijvoorbeeld als gevolg van slechte kwaliteit of een val. Bovendien vergroot het opladen van zo’n batterij, wat vaak ’s nachts zonder toezicht gebeurt, het risico op ontbranding.”
“Warehouses staan vol met goederen die lithium-ion-batterijen bevatten. Denk aan telefoons, laptops, elektrische fietsen en speelgoed. Maar ook aan scan-apparatuur voor orderpicking. Vergeet ook zeker de opslag van gebruikte of geretourneerde artikelen niet, waarbij je al helemaal niet weet wat er met de batterij is gebeurd. Het is belangrijk goed na te denken over de veiligheid van deze energiedragers die spontaan kunnen ontbranden.”
Bedrijven die hun lithium-ion-energiedragers veilig willen opslaan en/of opladen in een brandwerende kast, doen er volgens Niewenhuis goed aan om informatie in te winnen bij betrouwbare organisaties met voldoende expertise. “Er is nog veel onduidelijkheid over de regelgeving en er zijn veel producenten die nog te weinig kennis hebben. De enige zekerheid voor jou als gebruiker is vragen naar certificaten, zoals de Europese EN 1447-1, waarmee je het kaf van het koren scheidt. Informeer daarnaast ook bij de verzekeraar of zij eisen stellen.” Om meer inzicht te krijgen, kan je bovendien gebruikmaken van handige tools, zoals de configurator op de website van Asecos.
Sinds kort is er enige duidelijkheid over het veilig opslaan van lithium-ion-batterijen dankzij de nieuwe PGS 37 regelgeving. “Bovendien is vorig jaar de Duitse VDMA 24994-richtlijn van kracht geworden, waarnaar sommige verzekeraars nu al verwijzen. Vanuit Duitsland is bovendien aanhangig gemaakt dat er een Europese norm moet komen op basis van deze VDMA-richtlijn. Wij vinden deze richtlijn trouwens onvolledig en zijn wij met onze kasten een flinke stap verder gegaan. Enfin, die Europese norm zal nog wel enige tijd duren, maar in de tussentijd is de kans groot dat verzekeraars hogere eisen gaan stellen.”
Doordat Asecos in een vroeg stadium is gestart met de ontwikkeling van brandwerende kasten voor de opslag en/of het opladen van lithium-ion-accu’s, voldoen hun producten nu al volledig aan de nieuwe PGS 37-richtlijn. “Onze kasten voldeden al aan de EN-14470-1 norm, die onder meer bepalen dat de brandwerendheid van buiten naar binnen minimaal negentig minuten moet zijn. Maar aangezien een lithium-ion-batterij haar eigen zuurstof produceert, hebben wij deze brandwerendheid óók van binnen naar buiten gecreëerd.” Daar deed Asecos nog een flinke schep bovenop door haar lithium-ion-kasten van alarmdetectie te voorzien en ze rookdicht en explosiebestendig te maken. Daarnaast is Asecos de enige producent wiens kast conform het GS beginsel EK5/AK4 22-01 gecertificeerd is.
De enorme voorsprong die Asecos genomen heeft, maakt hun kasten niet alleen tot de meest brandveilige, het geeft klanten bovendien de zekerheid een goede investering te doen met het oog op toekomstige eisen en wetgeving.
Neem dan rechtstreeks contact op met Asecos.