De logistieke vastgoedsector staat voor grote uitdagingen. De vraag naar energie stijgt, het stroomnet raakt overbelast en duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor huurders én eindklanten. DHG, ontwikkelaar van distributiecentra en grondlegger van het SMARTLOG-concept, neemt hierin al een tijdje het voortouw met innovatieve oplossingen voor energiebeheer en circulaire bouwmethoden, zonder dit van de daken te schreeuwen.
De energietransitie vraagt om nieuwe manieren om met elektriciteit om te gaan. In Nederland lopen veel bedrijven tegen het probleem van netcongestie aan: het stroomnetwerk kan de vraag niet aan, waardoor nieuwe aansluitingen soms pas jaren later gerealiseerd worden. “Op sommige locaties krijgen we gewoonweg geen elektra-aansluiting”, vertelt Peter van Wensveen, development manager bij DHG. “Netbeheerders geven aan dat ze pas in 2027 stroom kunnen leveren, en zelfs dan is er nog geen garantie. Daarom ontwikkelen we nu warehouses die deels of zelfs volledig off-grid kunnen functioneren.”
DHG pakt dit aan via haar dochteronderneming DHG TwoZero, die zich richt op het ontwikkelen van slimme energieoplossingen. In Lelystad start DHG binnenkort met de bouw van een distributiecentrum dat zelfs volledig onafhankelijk functioneert van het stroomnet. Dit gebeurt met een combinatie van zonnepanelen, batterijopslag en een geavanceerd energiesysteem. “We zorgen dat het energieverbruik zo laag mogelijk is door middel van een ‘smart energy system’”, legt Van Wensveen uit. Het systeem zorgt ervoor dat de beschikbare stroom optimaal wordt verdeeld binnen het gebouw. Zo voorkomen we piekbelastingen en benutten we elke kilowattuur maximaal.”
Naast energiezuinigheid speelt ook waterbeheer een steeds grotere rol in de ontwikkeling van logistiek vastgoed. Bij Smartlog Doetinchem wordt al het regenwater dat op het dak en het terrein valt, opgevangen en gezuiverd tot drinkwater. Daarnaast wordt afvalwater, zoals spoelwater uit wastafels en toiletten, gerecycled en hergebruikt. “Schoon drinkwater wordt een steeds schaarser goed. Daarom zoeken we naar oplossingen om water op een efficiënte en duurzame manier in te zetten”, zegt Van Wensveen.
Circulair bouwen is een andere pijler van de strategische aanpak van het bedrijf uit Schiedam. Bij de ontwikkeling van nieuwe distributiecentra wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van herbruikbare materialen, zoals staalconstructies en gevelpanelen. Op locaties waar oude panden plaatsmaken voor moderne logistieke hubs, worden materialen selectief gesloopt en gerecycled. “Met name in de Rotterdamse haven hebben we veel ervaring met het saneren van vervuilde grond en het her-ontwikkelen van bestaande locaties zoals Smartlog Doetinchem”, aldus Van Wensveen. “Daarbij kijken we niet alleen naar duurzaamheid, maar ook naar natuurinclusiviteit. Hoe kleed je een terrein zo groen mogelijk aan? Hoe zorg je ervoor dat een logistiek gebouw opgaat in zijn omgeving? Dat zijn vragen die we steeds vaker meenemen in onze projecten.”
Met deze initiatieven zet DHG stappen naar een nieuwe generatie distributiecentra, waarin duurzaamheid en efficiëntie hand in hand gaan. “Het stroomverbruik van onze huurders blijft stijgen, onder andere door elektrificatie van wagenparken en verdere robotisering van magazijnen. Maar door slimme oplossingen te integreren, kunnen we méér doen met dezelfde hoeveelheid energie. Met ondertussen 150.000 geplaatste zonnepanelen en nieuwe batterijsystemen in ontwikkeling, zetten we elke dag stappen naar een groenere toekomst”, besluit Van Wensveen
TwoZero levert, door plaatsing van een batterijopslagsysteem in Roosendaal, een belangrijke stap in de strijd tegen netcongestie en een voorbeeld van hoe bedrijven kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst. Met deze innovatieve oplossing kunnen zowel de lokale gemeenschap als het milieu profiteren van een betrouwbaardere en groenere energievoorziening.
Neem dan rechtstreeks contact op met DHG.