Hét platform voor interne & externe logistiek, supply chain en automatisering
Afsluitend evenement Thema Tour ‘Smart Vehicles’ van LogiVille zoomt in op slim en ecologisch wegtransport

Afsluitend evenement Thema Tour ‘Smart Vehicles’ van LogiVille zoomt in op slim en ecologisch wegtransport

In het voorjaar van 2024 nodigde Log!Ville ondernemers en logistieke professionals uit voor de Thema Tour ‘Smart Vehicles’. Tijdens de rondleidingen maakten zij kennis met een waaier van innovaties die het wegtransport ingrijpend transformeren. Op 24 juni 2024 vond het slotevent ‘The road towards freight with brains’ plaats. Experten uit de sector maakten een round-up van de regelgeving en succesvolle praktijkcases.

Ruim tachtig deelnemers woonden het slot-event in het logistieke innovatiecentrum bij. De voorbije maanden hadden ze tijdens een Thema Tour al kennisgemaakt met inspirerende innovaties op het vlak van slim transport, zoals de Efficiency Champion XG van DAF Trucks, de allerlaatste E-cargo Bike en elektrische bestelwagen van DHL, de geautomatiseerde bandenmonitoring en -analyse van Goodyear en de rijgedragcoach-app van NEXTdriver.

Het event bood enkele opinieleiders een platform om hun visie op duurzaam goederenvervoer toe te lichten. Na een welkomstwoord van Paul Van Nuffel, manager van Log!Ville, lichtte Grisja Lobbestael als CEO van Flanders Make de werking en meerwaarde toe van dit Vlaamse strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Zijn collega Ellen van Nunen, Tech domain lead Autonomous & Senior project leader bij Flanders Make, schetste de evolutie in slimme technologieën bij autonome voertuigen. Tijdens een paneldebat, gemodereerd door VIL-project leader Gunther Storme, kwamen DHL Express, Pfizer, Zetes en FEBIAC in beeld voor een bespreking van hot topics in duurzaam wegtransport.

Afb1 7
Grisja Lobbestael, CEO, Flanders Make.

Flanders Make: open innovatie stimuleren

Met een team van ruim 900 onderzoekers en een jaaromzet van 100 miljoen euro is Flanders Make vanuit drie vestigingen (Lommel, Leuven en Kortrijk) uitgegroeid tot een toonaangevende speler in het ondersteunen van product- en procesinnovatie binnen de Vlaamse industrie. “Op basis van drie pijlers – onderzoek, innovatie op maat en test- en validatie-infrastructuur – dragen we bij tot de technologische ontwikkeling van voertuigen, machines en fabrieken van de toekomst”, bevestigde Grisja Lobbestael. “Bij ons hoogkwalitatief onderzoek lopen we vaak vijf à tien jaar voorop op wat de industrie absorbeert. Via innovatie op maat bekijken we samen met maakbedrijven hoe we innovatieve oplossingen kunnen vormgeven. Dankzij onze uitgebreide test- en validatie-infrastructuur, zoals een klimatisatiekamer voor het testen van voertuigen, slaan we de brug naar de praktijk.”

Van SLAM tot ‘platooning’

Tijdens haar uiteenzetting startte Ellen van Nunen met een beknopte historiek van slimme technologieën in mobiele voertuigen. “Al in de jaren 50 werd gebruikt gemaakt van Inductive Track Guidance, waarbij voertuigen in een warehouseomgeving via inductieve paden worden geleid”, aldus de onderzoekster. “In de jaren 80 en 90 zagen we onder meer de toepassing van lasernavigatie, wat voor extra flexibiliteit zorgde. Sinds 2010 is er SLAM of Simultaneous Localization and Mapping. Daarbij brengen voertuigen hun omgeving in kaart en bepalen ze tegelijkertijd hun positie, wat essentieel is voor autonome navigatie in dynamische omgevingen.”

Ellen van Nunen had het ook over de opmars van AI-algoritmes en over het segmenteren van sensordata in objectklassen, met beeldpixels die bij personen, rekken of vloeren passen. “Ook het gebruik van prematrix informatie zorgt voor een ware revolutie in de logistieke sector, omdat logistieke processen proactief worden geoptimaliseerd door het analyseren van grote hoeveelheden data en het voorspellen van patronen. Artificiële intelligentie verbetert ook de veiligheid met ‘pedestrian detection’. Daarbij worden voetgangers in magazijnen en distributiecentra nauwkeurig geïdentificeerd en gevolgd. Dit vermindert ongevallen en verhoogt de efficiëntie. In transport is ‘platooning’ een andere veelbelovende technologie. Hij laat vrachtwagens toe om in konvooi te rijden met minimale tussenruimte, geleid door een voorloper.”

Afb2 5
Ellen van Nunen, Tech domain lead Autonomous & Senior project leader, Flanders Make.

Veelbelovende toekomst

Een afsluitend paneldebat zorgde voor extra interactie met de deelnemers. Ansfrid Vanlerberghe (Transport Manager bij DHL Express), Sven De Bont (Manager Logistics & Customer Experience bij Pfizer), Gilbert Wellemans (Country Manager bij Zetes) en Kris Gysels (Director Public Affairs bij FEBIAC), kregen enkele uitdagende vragen voorgeschoteld. Hoe pakken hun werkgevers de elektrificatie en transitie naar duurzame brandstoffen aan? Welke kansen zien zij op het vlak van duurzaamheid via de toepassing van slimme vracht- en dito verpakkingen? Welk potentieel hebben zelfrijdende of telebediende vrachtwagens in ons land? En
wat zal de komende jaren zeker een gamechanger worden?

In een notendop: de razendsnel evoluerende batterijtechnologie – sterkere prestaties, lager gewicht – kan marktspelers fantastische opportuniteiten bieden. Ook proefprojecten in autonoom rijden zijn veelbelovend, met onder meer autonome havengebieden waar deze technologie uitstekend ingezet kan worden. Slimme gps-tracking en sorteermachines bepalen welk duurzaam transportmiddel wordt ingezet voor de levering van een zending. En wat gedacht van controletorens voor zee- en luchtvervoer die zendingen (de)consolideren en samenstellen op maat van vervoerstrajecten?  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten