Denk je wel eens écht na over de risico’s die de opslag en het opladen van je lithium-ion batterijen met zich meebrengen? Volgens Henk Niewenhuis, directeur van Asecos, is het ontzettend belangrijk dat bedrijven hierover nadenken. “Het gaat niet alleen om de opslagvoorziening, maar ook om een concreet veiligheidsplan. Het is beter om in een vroeg stadium de juiste partijen te waarschuwen, want dan kun je op tijd ingrijpen.”
Geen gekke gedachte, want we gebruiken collectief steeds meer lithium-ion batterijen. In de logistieke sector zie je ze vaak in de vorm van scanners en trackers, maar ze zitten ook in tablets en laptops. “De komende jaren neemt het gebruik van deze accu’s steeds verder toe”, benadrukt Niewenhuis. “Bovendien wordt de regelgeving rondom de opslag van gevaarlijke stoffen steeds strenger. Neem bijvoorbeeld de nieuwe richtlijn PSG-37-2. Deze stelt dat accu’s veilig en onder toezicht opgeslagen moeten worden. Steeds meer verzekeraars verwerken deze eisen in hun verzekeringsvoorwaarden.”
Met een innoverende visie is Asecos al 30 jaar lang een internationale, toonaangevende producent van brandveiligheidsopslagkasten voor gevaarlijke stoffen conform de Europese norm EN 14470 deel 1 en 2. Daarnaast maakt Asecos ook brandveiligheidskasten voor actieve en passieve opslag van lithium-ion batterijen (de ION–LINE modellenlijn). “In onze ION–LINE kasten voor actieve opslag laad je buiten werktijd accu’s veilig en onder toezicht op. Zo’n 8 jaar geleden hebben wij deze opslagkasten op de markt geïntroduceerd. Met onze jarenlange ervaring in gevaarlijke stoffen, blijven we onze opslagvoorzieningen continu optimaliseren. Zo zorgen we dat de schade zo beperkt mogelijk blijft als er sprake is van een calamiteit.”
Alle ION–LINE kasten voldoen aan zeven pijlers voor optimale brandveiligheid. De kasten bieden 90 minuten brandwerendheid van buiten naar binnen en vice versa. Zodra sensoren rookontwikkeling of temperatuurstijging detecteren, wordt via een potentiaalvrij alarmcontact een signaal gestuurd naar een brandmeldcentrale of mobiele telefoon. “Hiermee wordt in een vroeg stadium de calamiteitendienst gealarmeerd, die weet hoe te handelen om verdere escalatie te voorkomen”, benadrukt Niewenhuis.
De alarmdetectie kent een aantal fases. Stijgt de temperatuur in de kast naar 50 graden? Dan wordt een vooralarm afgegeven en wordt de stroom op de stopcontacten in de kast afgesloten. “Gebruikers kunnen dan nog kijken wat er aan de hand is en eventueel gevaarlijke batterijen verwijderen, zodat deze op een veilige plek kunnen ontbranden”, zegt Niewenhuis. “De tweede stap is rookdetectie. Dan kunnen gebruikers de kast beter niet meer openen. Het is vervolgens belangrijk dat mensen met verstand van zaken, zoals de brandweer, de calamiteit bestrijden. De kast kan wel alvast naar buiten getransporteerd worden, door gebruik te maken van de geïntegreerde transportsokkel.”
Stijgt de temperatuur naar 70 graden? Dan wordt de hoogste alarmering afgegeven. “De kast activeert dan ook een optioneel gemonteerde aerosol-brandonderdrukkingsunit. Dat onderdrukt de brand voor ten minste een half uur. Bovendien zijn de kasten rookdicht. Er zijn veel verschillende soorten lithium-ion batterijen die elk op hun eigen manier ontbranden. Hoe dan ook: alle lithium-ion branden veroorzaken rook en giftige gassen. En die wil je in je kast houden. Ten slotte is de kast uitgerust met een drukontlastingsklep die direct dichtklapt bij rookdetectie. Deze klep wordt elektronisch geopend, om drukopbouw in de kast te ontlasten.”
“Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel”, aldus Niewenhuis. “Daarom zijn we met het testen van de kasten verdergegaan dan de Europese regelgeving. We testen bijvoorbeeld de rookdichtheid in de kast. Maar we kijken ook of de lucht- en drukkleppen binnen 15 seconden dichtklappen om rook en giftige dampen in de kast te houden om daarmee je medewerkers te beschermen. Dit alles hebben we ondergebracht in een nieuw GS-certificaat: EK5/AK4. Zo zijn gebruikers van onze ION-kasten zeker van maximale veiligheid als er een calamiteit optreedt. Want daar doen we het allemaal voor: oplossingen ontwikkelen die gebruikers optimaal beschermen tegen risico’s.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Asecos.